Світле Христове Воскресіння

 

 

Великдень – найбільше християнське свято. Цей день має ще одну назву – Пасха. Є багато свят, які люблять українці. Але одним з головних є весняне свято – Великдень. Це світле і добре свято несе з собою віру, надію і любов.

Святкувати Пасху в Україні почали наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці, і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом: то ангел небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Марія, мати Якова та Соломонія прийшли до гробу з ароматами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і порожній гріб, і тоді схвильованим жінкам з`явився ангел і сповістив про Воскресіння Господнє.

До Великодня віруючі готуються сім тижнів Великого посту – одного з найсуворіших постів – саме стільки провів в пустелі Ісус Христос до свого розп’яття. Вважається, що у ці дні душа віруючого повинна «прислуховуватися» до Страстей Господніх, останніх днів Ісуса Христа в людській подобі. Ці сім тижнів називаються седмицями. Останній тиждень перед Пасхою називається Страстна Седмиця.

Підготуватися до Великодня в українських традиціях, нічого не забути і все встигнути вчасно, Вам допоможе наша тематична книжкова виставка «З Великоднем в серці без тривог, весну стрічаєм в запашнім цвітінні» (кім.403,ГНК). Ознайомившись з представленними матеріалами Ви запросто знатимете усі головні обряди на Свято Воскресіння Христового, сплануєте святкове меню з обов’язковими стравами, пограєте у родинному колі у Великодні ігри та забави, вивчите обрядові пісні та вірші, а ще дізнаєтеся більше про писанкарство і зробите перші кроки у цьому сакральному мистецтві українців.


Розміщено 07.04.2015
Вверх