2015 рік проголошено Роком митрополита Андрея Шептицького в Україні

 

«Тільки для Вас маю жити, - для Вас

Цілим серцем і душею працювати,

Для Вас усе посвятити, - ба, навіть,

й життя своє віддати»

Андрей Шептицький

 

У кожної нації є особистості, які назавжди залишаються  в пам’яті народу, стають частинкою державного надбання, є прикладом для підростаючого покоління. Такою постаттю для українців, за яку ми повинні дякувати Господу Богу, був і залишається митрополит Андрей Шептицький. Митрополит Андрей Шептицький увійшов в історію української державності, як визначна постать релігійного, наукового, культурно-історичного простору країни. Його ім’я вже давно стало символом української Церкви, символом духовності нації, символом національного та духовного єднання народу та церкви.

 

Довідка:

 

Митрополит Андре́й Шепти́цький,  (мирське ім'я Рома́н Марі́я Алекса́ндр Шептицький) — граф, єпископ Української греко-католицької церкви; з 17 січня 1901 до смерті — Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української греко-католицької церкви. Належить до знатного галицького роду Шептицьких.

За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку церкву як в Україні так і за кордоном.

Будучи одним із найбагатших людей Галичини щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику к-сть експонатів. Підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму, які однак не часто відвідував. Зазнавав утисків більшовиків.

 Зокрема у 1939 році НКВДисти розстріляли його брата Лева і всю його сім'ю у родинному маєтку Шептицьких в Прилбичах.

Помер 1 листопада 1944 року, його наступником став Йосиф Сліпий.

З нагоди відзначення 150-ї річниці від дня народження Владики у відділі СГЛ НТБ представлена розгорнута книжкова виставка «Служіння церкві та народові». 


Запрошуємо до перегляду.


Розміщено 14.08.2015
Вверх