Нільс Бор — людина і вчений


«Нільс Бор — людина і вчений» (До 130-річчя від дня народження датського фізика, лауреата Нобелівської премії)

 

«...Великий фізик запалив маяк, який довгі  роки

освітлював дорогу фізикам всього світу.

Цей вогонь буде джерелом світла  і тепла не

тільки для нашого, а й для майбутніх

поколінь».


Л. Гінзбург про Нільса Бора.

  

Одним з найбільш значущих діячів науки минулого сторіччя є Нільс Бор, який створив кілька найважливіших теорій.

Бор відомий як творець першої квантової теорії атома і активний учасник розробки основ квантової механіки. Також він вніс значний вклад у розвиток теорії атомного ядра і ядерних реакцій, процесів взаємодії елементарних частинок з середовищем.

Його роботи сильно вплинули на розвиток атомної фізики і є ключовими досі.

Бор був членом більше двох десятків провідних наукових товариств і був президентом Датської королівської академії наук з 1939 р. до кінця життя. Крім Нобелівської премії, він одержав вищі нагороди багатьох провідних світових наукових товариств, включаючи медаль Макса Планка Німецького фізичного товариства (1930) і медаль Коплі Лондонського королівського товариства (1938). Він володів почесними вченими ступенями провідних університетів, включаючи Кембридж, Манчестер, Оксфорд, Едінбург, Сорбонну, Прінстон, Макгі, Гарвард і Рокфеллеровський центр.

В чому саме полягають постулати Бора і що представляв собою цей учений? Дізнатися більше про це допоможе виставка: «Нільс Бор — людина і вчений »(До 130-річчя від дня народження датського фізика, лауреата Нобелівської премії) яка оформлена  на абонементі навчальної літератури (ГНК, к. 604).


Запрошуємо до перегляду.


Розміщено 09.10.2015
Вверх