Атомна енергетика: чи є в неї майбутнє

 

 

Енергія - це основа основ. Всі блага цивілізації, всі матеріальні сфери діяльності людини - від прання білизни до дослідження Місяця та Марса - вимагають витрати енергії. І чим далі, тим більше.

На сьогоднішній день енергія атома широко використовується в багатьох галузях економіки. Будуються потужні підводні човни та надводні кораблі з ядерними енергетичними установками. За допомогою мирного атома здійснюється пошук корисних копалин. Масове застосування в біології, сільському господарстві, медицині, в освоєнні космосу знайшли радіоактивні ізотопи.

Наскільки небезпечна ядерна енергетика? Цим питанням особливо часто стали задаватися останнім часом, особливо після аварій на атомних електростанціях Тримайл-Айленд (1979 р.) та Чорнобильської АЕС (1986 р.).

АЕС економічніше звичайних теплових станцій, а, саме головне, при правильній їх експлуатації - це чисті джерела енергії.

Разом з тим, розвиваючи ядерну енергетику в інтересах економіки, не можна забувати про безпеку і здоров'я людей, оскільки помилки можуть призвести до катастрофічних наслідків.

У кінцевому підсумку можна зробити наступні висновки:
Фактори «За» атомні станції:

1. Атомна енергетика є на сьогоднішній день кращим видом отримання енергії. Економічність, велика потужність, екологічність при правильному використанні.

2. Атомні станції в порівнянні з традиційними тепловими електростанціями мають перевагу у витратах на паливо, що особливо яскраво проявляється в тих регіонах, де є труднощі в забезпеченні паливно-енергетичними ресурсами, а також стійкою тенденцією зростання витрат на видобуток органічного палива.

3. Атомним станціям не властиві також забруднення природного середовища золою, димовими газами, скидні водами, що містять нафтопродукти.

Фактори «Проти» атомних станцій:

1. Жахливі наслідки аварій на АЕС.

2. Локальний механічний вплив на рельєф - при будівництві.

3. Пошкодження особин в технологічних системах - при експлуатації.

4. Сток поверхневих і грунтових вод, що містять хімічні і радіоактивні компоненти.

5. Зміна характеру землекористування й обмінних процесів у безпосередній близькості від АЕС.

6. Зміна мікрокліматичних характеристик прилеглих районів.

Щоб мати змогу визначити важливі та першочергові критерії, що визначають переваги та недоліки використання атомної енергетики, на абонементі молодших курсів (к. 504) розгорнуто книжкову виставку-дискусію “Атомна енергетика: чи є в неї майбутнє”. Підібрані матеріали з фонду НТБ розповідають про стан та перспективи ядерної енергетики, ядерно-енергетичний комплекс та енергетичну безпеку України, майбутнє ядерної енергетики у новітніх технологіях та ще багато цікавого.

Крім того на сайті бібліотеки представлено однойменну презентацію. Залучитися до обговорення цієї проблеми можна на Facebook та Вконтакті. Не будьте байдужими, нам цікава ваша думка!

 


Розміщено 11.11.2015
Вверх