Клод Оскар Моне

 

Клод Оскар Моне народився 14 листопада 1840 в Парижі. Коли хлопчикові було п'ять років, родина переїхала до Нормандії, у Гавр. Батько хотів, щоб Клод став бакалійником і приєднався до сімейного бізнесу, але син з дитинства захоплювався образотворчим мистецтвом, зокрема із задоволенням малював карикатури. На морському узбережжі Нормандії Моне зустрів Ежена Будена, відомого пейзажиста і одного з провісників імпресіонізму. Буден показав юному художнику деякі прийоми живописної роботи з натури.  

Моне вступив до університету на факультет мистецтв, але швидко розчарувався в пануючому там підході до живопису. Покинувши навчальний заклад, він незабаром вступив у студію живопису, яку організував Шарль Глейр. У студії він познайомився з такими художниками, як Огюст Ренуар і Фредерік Базіль. Вони були практично однолітками, дотримувалися схожих поглядів на мистецтво і незабаром склали кістяк групи імпресіоністів. Сама незабаром склали кістяк групи імпресіоністів. Сама назва мальовничого напряму «імпресіонізм» походить від назви картини Моне «Враження. Схід сонця »(1872) (impression - враження).  Моне все своє довге життя залишався вірним ідеалам імпресіонізму і, незважаючи на важкий початок кар'єри, зумів у роки зрілості домогтися успіху, багатства і слави.                                                                                                                           

    Популярність Моне приніс портрет Камілли Донс, написаний у 1866 р. („Камілла, деякі пізніші - „Міст в Аржантейлі" (1874), „Скелі в Бель-Іль" (1886) - відзначаються свіжістю і багатством колориту. В пізніших творах, наприклад, „Враження. Схід Сонця" (1873), „Бульвар Капуцинок В Парижі"(1873), а особливо в картинах останніх років - серія „Стіжки" (1890-1891), „Тополі" (1891-1892), види Лондона (1900-1904) - Моне захопився передачею суб'єктивних, випадкових, скороминучих вражень, самодостатніми експериментами в розкладанні кольорів.

 Кращі твори Моне належать до надбань реалістичного мистецтва. На честь Моне названий кратер на Меркурії.

  У відділі СГЛ ( кім. 403, ГНК) діє книжкова виставка-вернісаж, присвячена 175-літтю з дня народження французького художника „Під сузір’ям Клода Моне”.


Запрошуємо на перегляд!


Розміщено 12.11.2015
Вверх