Україна та ВІЛ/СНІД: час діяти

 

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом – звернути увагу суспільства на цю проблему.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією про ВІЛ/СНІД.

 СНІД — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням. Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США в 1983 році. Упродовж двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть простий нежить може призвести до смерті людини.

Сьогодні зусилля багатьох держав спрямовані на профілактику поширення захворювання. Заходи, що проводяться в цей день, традиційно відбуваються із символом – Червоною стрічкою. Її ідея належить художнику Франку Муру. У 1991 році цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

У читальній залі відділу СГЛ НТБ ( кім.403, ГНК) експонується тематична книжкова виставка


«Молодь і СНІД: серйозний погляд».

Запрошуємо на перегляд!


Розміщено 27.11.2015
Вверх