Українські вечорниці

 

 

В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичай своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає по світі, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку, бо він загублений для свого народу.

Узимку, коли завершувалися роботи, частішали дівочі та парубочі гуляння, розпочиналась пора вечорниць. Парубки та дівчата збирались у когось в хаті. Кожен брав із собою роботу. На вечорницях пряли, вишивали, чесали вовну, плели кошики, співали й танцювали, парубки залицялись до дівчат. А скільки тут можна було почути розповідей про чаклунів, відьом та русалок.

От і ми вирішили ненадовго повернутися в минуле і відсвяткувати свято День Святого Андрія Первозванного веселими вечорницями «Дай, Андрію, знати, яку долю ждати…».

17 грудня у відділі СГЛ нашої бібліотеки зібралися в дружному тісному колі співробітники ВНТУ, студенти, гості, щоб більше дізнатися про українські народні звичаї, обряди та віддати їм шану. На святі панували веселощі та велике задоволення від занурення у історичну спадщину наших предків.

Під час вечорниць учасники співали, ворожили, жартували. Так, весело проводячи час, присутні на святі пізнавали традиції свого краю, звичаї та обряди рідної землі. По завершенні свята всі радо частувалися смачними варениками та запашними пиріжками.

Дякуємо усім учасникам за підтримку традицій, українського слова та рідної пісні.

 

ФОТОРЕПОРТАЖ


Розміщено 21.12.2015
Вверх