«З поля честі не відступила»

 

Леся Українка... Це ніжне і дзвінке ім'я належить до найвеличніших імен нашого народу. Псевдонім Лариси Петрівни Косач твердо і назавжди зафіксований у пам'яті кожного українця, і не тільки українця.

Чому серед славних імен нашої історії Україна найбільше шанує Шевченка, Франка, Лесю Українку? Не пролили ж вони крові на полі слави, не вибороли народові за свого життя свободи й незалежності, не примножили земель власної держави. А проте вони славніші від багатьох відомих завойовників та прославлених лицарів меча. Славніші, бо завжди живі, завжди промовляють до нас, і на їх голос озивається наша душа. Дорожчі нам, бо живуть у нашому серці, як власний голос нашого сумління і світогляду, і житимуть доти, доки живе народ, який їх породив.

Буває, що таких письменників не розуміє їх покоління, буває, що вони й самі не до кінця усвідомлюють силу свого слова, але наступає інший час, і раптом відкривається завіса таємниці, вибухає новим життям невмируще слово:

 

«Слово, моя ти єдиная зброя,

Ми не повинні загинуть обоє!

Може, в руках невідомих братів

Станеш ти кращим мечем на катів».

Леся Українка.

 

До 145-річчя від дня народження видатної української письменниці, славної поборниці ідей свободи й незалежності рідного краю – Лесі Українки у відділі СГЛ (кім. 403, ГНК) представлено книжкову виставку  «Крилате слово от моя стріла».  Матеріали, що представлені на виставці, розкривають автора, як великого поета-лірика, талановитого прозаїка, перекладача, невтомного збирача фольклорних скарбів, публіциста та драматурга.

 

ЗАПРОШУЄМО НА ПЕРЕГЛЯД!

 


Розміщено 23.02.2016
Вверх