“Світло — моє покликання” (До 125-річчя від дня народження академіка С. І. Вавилова)

 

 

Хто раз любив науку, той полюбить

її на все життя і ніколи не розлучиться з нею.

Дмитро Писарєв

 

Великий вчений, організатор і популяризатор науки - академік Сергій Вавилов входить в число найбільших фізиків XX століття. З його ім'ям багато в чому пов'язане становлення вітчизняної школи фізичної оптики. Він - автор понад 150 науково-популярних робіт. Сергій Іванович Вавилов зробив вагомі відкриття в галузі люмінесценції та природи світла. «Ефект Вавилова-Черенкова» - відкриття, що викликало свого часу переворот в науці, є видатним досягненням, за яке група фізиків згодом отримала Нобелівську премію. Сам Вавилов раптово помер, не доживши до цього дня, проте світова наукова громадськість вважає його вклад в цій галузі основним.

С. І. Вавилов був і активним популяризатором науки, одним з організаторів товариства «Знання» і першим його головою, засновником серії «Класики науки». Сергій Іванович - автор перекладу робіт Ісаака Ньютона, а також багатьох науково-популярних книг, наприклад, у його книги «Око і Сонце» вийшло десять перевидань.

Сергій Іванович Вавилов привертав людей широтою своєї натури і рідкісною чарівністю. Він був дуже демократичний і доступний, на якому б високому посту не перебував. Вавилов володів енциклопедичними знаннями не тільки з його улюбленої фізики, а й в області мистецтва, літератури та історії. Він поклонявся генію Пушкіна, часто перечитував «Фауста» Гете, був бібліофілом. Мав чудову пам'ять.

В його особі природним чином поєднувався чудовий фізик-оптик, видатний організатор вітчизняної науки, переконаний філософ-матеріаліст, історик і чудовий популяризатор науки, великий державний і громадський діяч.

До С. І. Вавилова цілком застосовні слова, які він сам якось сказав з іншого приводу: «На таких людях тримається Земля». Важко знайти більш правильні слова.

Дізнатися більше про вченого допоможе виставка: «Світло — моє покликання» (До 125-річчя від дня народження академіка С. І. Вавилова) яка оформлена  на абонементі навчальної літератури (ГНК, к. 604).


Розміщено 11.03.2016
Вверх