“Академік Г.І.Будкер – фізик-ядерник”

 

 

Бібліотека ВНТУ розпочинає цикл заходів “Ім'ям своїм прославили Україну” - про видатних людей Поділля, що плідно доклалися до науково-технічного прогресу. Відкрила цей цикл 28 квітня 2016 року наукова година “Академік Г.І.Будкер — фізик- ядерник”, присвячена нашому земляку, відомому вченому, академіку АН СРСР, засновнику і першому директору Інституту ядерної фізики Сибірського відділення АН СРСР, номінанту Нобелівської премії, автору численних відкриттів і винаходів в області фізики плазми і фізики прискорювачів.

Визнання у світовому науковому світі Г. І. Будкеру принесли висунуті ним ідеї з розробки та створення термоядерних установок з магнітними пробками, методу «електронного охолодження» у прискорювальній техніці.

Про це в стінах бібліотеки студентам радіотехнічного факультету розповідали працівники відділу обслуговування навчальною літературою зав. відділом Суровенко Г.Ф та провідний бібліотекар Васюта С.О. Розповідь про життя та наукову діяльність нашого відомого земляка супроводжувалась слайд-шоу. Матеріали та архівні фотографії про життя академіка були підібрані бібліотекарем І категорії Бондар О.І.

Ми і надалі плануємо розповідати нашим студентам про видатних учених та інженерів, що народилися або працювали на Подільській землі, про тих, хто присвятив своє життя Україні, адже кожен з них був  фахівцем  світового рівня в своїй галузі, розробки кожного з них стали значущим внеском у світову науку.

Чи багато людей такого масштабу вийшло з Вінниччини, чи відомі нам, подолянам, їх імена? Про багатьох з них ми дізнаємся вже після їх смерті.

 

Популярность шумна и изменчива.
По натуре она такова.
Только слава - надежная женщина,
Но она не жена, а вдова.

Микола Дорізо


Ці прогалини в наших знаннях ми хотіли би заповнити цікавими відомостями.

 

Фоторепортаж


Розміщено 29.04.2016
Вверх