“1939 – 1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”

 

 

Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення під гаслом "1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо".

Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги включає в себе:

- переосмислення подій ІІ світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого;

- рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та ін);

- перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування.

Символ відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги — червоний мак. Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, алюзія кривавового сліду від кулі, що передає страждання та смерть. Україна зазнала значних втрат внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло від трьох до чотирьох мільйонів військових, підпільників і цивільних, від чотирьох до п’яти мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод у тилу, близько п’яти мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з них не повернулася на батьківщину.  До Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги у відділі СГЛ НТБ (кім. 403, ГНК) функціонує книжкова виставка-реквієм «Слава тих років зійшла на п’єдестал». На виставці представлені матеріали, що висвітлюють історію Другої світової війни.


Запрошуємо на перегляд.


Розміщено 05.05.2016
Вверх