115 років всесвітнього визнання (до річниці заснування Нобелівської премії)

 

Цього року минає 115 років з моменту заснування Нобелівської премії — найпочеснішої і найпрестижнішої премії у світі. Бути нобелівським лауреатом — означає досягти найвищої наукової нагороди, здобути всесвітню славу і визнання. А для країни, де мешкає лауреат, ця премія є символом успіху, політичного і громадського престижу, ознакою високого рівня розвитку науки, культури, освіти.

Ця почесна відзнака, яка не має собі рівних ані за світовим авторитетом, ані за щедрістю грошової винагороди, була заснована за передсмертною волею видатного шведського підприємця і вченого, винахідника динаміту Альфреда Бернарда Нобеля.

Для людства остання воля Альфреда Нобеля за його заповітом стала завершальним і великим винаходом. Рішення А. Нобеля посмертно утворити фонд для щорічного присвоєння грошових премій найдостойнішим представникам людства здивувало не лише родичів, колег і друзів, а викликало обурення шведської громади. Навіть король Швеції був ображений такою "непатріотичною" дією свого підданого. І тільки з плином часу розкрився мужній патріотизм інтернаціоналіста Нобеля, який приніс Швеції славу країни-мецената, перетворюючи Стокгольм раз на рік у столицю світу. Вручення премій почалося з 1901 року.

Нобелівська премія присуджується щорічно за досягнення у таких галузях: фізика, хімія, медицина та фізіологія, література. Нобелівська премія з економіки присуджується з 1969-го року Банком Швеції.

Нобелівська премія складається із золотої медалі, на якій вигравійовано зображення А. Нобеля, диплому з відповідним записом і чека на встановлену суму, розмір якої залежить від щорічного прибутку Нобелівського фонду.  Присудження премій довірено: Королівській АН у Стокгольмі (з фізики, хімії, економіки), Королівському Каролінському медико-хірургічному інституту у Стокгольмі (з фізіології або медицини) і Шведській академії (з літератури). У Норвегії спеціально утворений Нобелівський комітет парламенту присуджує Нобелівську премію за діяльність у зміцненні миру.

Детальніше про історію заснування, традиції, цікаві факти про Нобелівську премію, а також місце України в історії Нобелівської премії, ви можете ознайомитись  в читальному залі старших курсів (ГНК к. 603), де розгорнуто ілюстративно-книжкову виставку: «115 років всесвітнього визнання (до річниці заснування Нобелівської премії)».


Запрошуємо до перегляду.

 


Розміщено 31.05.2016
Вверх