Джеймс Клерк Максвелл – батько класичної електродинаміки (до 185-річчя від дня народження)


З усіх гіпотез... вибирайте ту, яка не суперечить

подальшому мисленню про досліджувані речі.

Дж. К. Максвелл


Цього року ми відзначаємо 185-річницю від дня народження Джеймса Клерка Максвелла. Англійський фізик, творець класичної електродинаміки, один із засновників статистичної фізики, організатор і перший директор (з 1871) Кавендішської лабораторії.

Роботи Максвелла присвячені електродинаміці, молекулярній фізиці, загальній статистиці, оптиці, механіці, теорії пружності. Найвагоміший внесок Максвелл зробив у молекулярну фізику і электродинаміку.

На думку Планка, саме роботи з електромагнетизму Максвелла є вершиною його творчості: ”…в учении об электричестве его гений предстаёт перед нами в своём полном величии. Именно в этой области после многолетней тихой исследовательской работы на долю Максвелла выпал такой успех, который мы должны причислить к наиболее удивительным деяниям человеческого духа. Ему удалось выманить у природы в результате одного лишь чистого мышления такие тайны, которые лишь спустя целое поколение и лишь частично удалось показать в остроумных и трудоёмких опытах.” Створення Максвеллом рівнянь електромагнетизму, які відкрили століття електрики, може розглядатися як найважливіше теоретичне досягнення в історії фізики за період, що відокремлює теорію гравітації Ньютона від теорії відносності Ейнштейна.

Своїми знаменитими диференціальними рівняннями Максвелл з найвищою геніальністю охопив безліч електромагнітних явищ. Його формули цінуються математиками і фізиками за їх простоту і викликають захоплення своєю красою. Відомий австрійський фізик Людвіг Больцман, говорячи про них, повторив слова Фауста: «Начертан этот знак не Бога ли рукой?»

Але головна пам'ять про Максвелла, ймовірно, це єдина в історії науки людина, на честь якої є стільки назв, – це «рівняння Максвелла», «електродинаміка Максвелла», «правило Максвелла», «струм Максвелла» і, нарешті, –максвелл– одиниця магнітного потоку в системі CGS.

Дізнатися більше про видатного вченого допоможе виставка: “Джеймс Клерк Максвелл – батько класичної електродинаміки (до 185-річчя від дня народження)”, яка оформлена на абонементі навчальної літератури (ГНК, к. 604).


Запрошуємо до перегляду.



Розміщено 11.07.2016
Вверх