Універсальний геній (до 370-річчя від дня народження Готфріда Вільгельма Лейбніца)

 

Він все життя мріяв перевірити алгеброю гармонію.

Служив правителям, але в першу чергу Богові і Правді.

Невтомний і вічно шукаючий геній Готфрід Вільгельм Лейбніц.

 

Готфрід Вільгельм Лейбніц (1646 - 1716) – один з найбільш різносторонніх вчених і філософів Заходу. Сфера його діяльності була надзвичайно багатогранною: юрист, історик, дипломат, математик, фізик, філософ, філолог, винахідник. У всіх цих областях він був не тільки глибоким знавцем, але і сам сприяв подальшому розвитку науки, вносячи в неї оригінальні думки і плани. Основним намаганням Лейбніца в його науковій діяльності було прагнення до поєднання різного, до гармонії.

Лейбніц, незалежно від Ньютона, створив математичний аналіз — диференціальне та інтегральне обчислення; передбачив принципи сучасної комбінаторики,  заклав основи математичної логіки, описав двійкову систему числення з цифрами 0 і 1. Він розвинув вчення про аналіз і синтез, вперше сформулював закон достатньої підстави. Лейбніц є також автором сучасного формулювання закону тотожності; він ввів термін «модель», писав про можливість машинного моделювання функцій людського мозку. Лейбніц висловив ідею про перетворення одних видів енергії в інші, сформулював один з найважливіших варіаційних принципів фізики — «принцип найменшої дії» — і зробив ряд відкриттів у спеціальних розділах фізики. У механіці ввів поняття «живої сили» (прообраз сучасного поняття кінетичної енергії) і сформулював закон збереження енергії. У психології висунув поняття несвідомо «малих перцепцій» і розвинув учення про несвідоме психічне життя.
Лейбніц також є завершувачем філософії XVII століття і попередником німецької класичної філософії, творець філософської системи, що одержала назву монадологія.  

З ім'ям Лейбніца в науці пов'язано багато відкриттів і гіпотез, які пізніше отримали визнання. Саме він створив першу механічну лічильну машину, здатну виконувати додавання, віднімання, множення й ділення.

Він займався хімією і геологією, сконструював вітряний двигун для насосів, що викачують воду з шахт. Лейбніц висловив правильне припущення про походження викопних решток тварин і рослин, відстоював важливу для біологів думку про еволюцію. Створив власну наукову школу, в яку входили брати Бернуллі, Г.Ф. Лопіталь та інші математики. Першим порушив традиції писати наукові праці лише на латинській мові.

Дізнавайтеся більше про життя та наукову діяльність вченого, переглянувши  віртуальну виставку - презентацію «Універсальний геній. Готфрід Вільгельм Лейбніц».

 

Запрошуємо до перегляду.

 


Розміщено 15.07.2016
Вверх