Дослідник таємниць атомного ядра

 

Фундаментальні експерименти Резерфорда в області визначення основних властивостей атома і його ядра за своїм значенням, безсумнівно, рівні фундаментальним відкриттям, які були зроблені геніальними фізиками Галілеєм, Франкліном, Ньютоном, Ломоносовим, Фарадеем, Герцем.

Капиця П.Л.

 

В цьому році ми відзначаємо 145-річницю від дня народження Ернеста Резерфорда - британського фізика новозеландського походження, лауреата Нобелівської премії з хімії 1908 р. Відомий як «батько» ядерної фізики, створив планетарну модель атома.

Відкрив альфа- і бета-випромінювання, радон і безліч ізотопів. А також відкрив радіоактивне перетворення хімічних елементів, створив теорію радіоактивного розпаду, розщепив атом азоту, виявив протон. Довів, що альфа-частинки - ядро гелію.

Поставивши досвід з розсіювання альфа - частинок на металевій фользі, вивів формулу Резерфорда. Виходячи з її аналізу, зробив висновок про існування в атомі масивного ядра. Створив планетарну теорію будови атомів згідно якої, атом складається з ядра, що знаходиться в центрі, і електронів, що обертаються по орбітах навколо ядра.

Він був членом Лондонського Королівського товариства, а з 1925 по 1930 рік - і його президентом.

Крім свого величезного теоретичного значення його відкриття отримали широкий спектр застосування, включаючи: ядерну зброю, атомні електростанції, радіоактивні обчислення і дослідження радіації.

Дізнатися більше про видатного вченого допоможе книжково-ілюстративна виставка «Дослідник таємниць атомного ядра», яка оформлена на абонементі навчальної літератури (ГНК, к. 604).


Запрошуємо до перегляду.


Розміщено 16.09.2016
Вверх