Творець геометрії чисел (до 150-річчя від дня народження Георгія Вороного)

 

Piccy.info - Free Image HostingСама лише математика, наче яскрава зірка,

сяє переді мною, на неї всі мої сподівання. 

Г. Вороний

 

 

 

Георгій Феодосійович Вороний (1868–1908) є одним з найбільш відомих вчених-математиків, яких дала світовій науці українська земля. Ще за життя його наукові здобутки справляли на сучасників враження геніальних спалахів думки, він був визнаний фахівцями одним з найяскравіших талантів у галузі теорії чисел на межі ХІХ-ХХ століть. За своє коротке життя Георгій Вороний встиг започаткувати кілька нових напрямків у сучасній теорії чисел: аналітичну теорію чисел, алгебраїчну теорію чисел, геометрію чисел, проте, справжнє значення його наукового доробку розкривається лише в наш час.

Георгій Вороний працював, головним чином, в області теорії чисел.  За коротке життя вченого (він прожив всього 40 років) ним було опубліковано шість фундаментальних монографій та шість невеликих за обсягом праць, які відрізняються своєю глибиною і довершеністю викладу. Кожна з його монографій відкривала нову галузь досліджень, але і кожна його невеличка робота давала новий несподіваний погляд на проблему і ставала поштовхом для нових наукових пошуків. Глибина і важливість його досліджень залишили глибокий слід у сучасній теорії чисел.

Геній Георгія Вороного на століття пережив його самого. Побудовані вченим математичні об’єкти, — діаграми Вороного, — в наші дні широко використовуються в багатьох актуальних напрямках науки, зокрема, в комп’ютерній графіці, геометричному моделюванні, створенні штучного інтелекту, розпізнаванні образів, конструюванні роботів, медицині, радіаційній фізиці, астрофізиці, кристалографії, археології тощо. Ними користуються вчені практично в усіх країнах Європи, у США, Канаді, Японії, Австралії, Гонконгу, Новій Зеландії. У Сеулі (Корея) існує Дослідницький центр з діаграм Вороного. З ініціативи цього Центру з 2004 року в різних країнах світу проводяться щорічні міжнародні конференції, присвячені узагальненням діаграм Вороного та їх використанню.

На абонементі молодших курсів (ГНК, к. 504) оформлено книжково-ілюстративну виставку «Творець геометрії чисел (до 150-річчя від дня народження Георгія Вороного)», з якої можна ознайомитись з життєвим шляхом та науковою спадщиною Георгія Вороного -  вченого виняткових математичних здібностей, який належить до когорти найвідоміших українських математиків минулого. Більш детальну інформацію про вченого можна почерпнути, переглянувши віртуальну виставку «Плеяда українських математиків» на сайті НТБ ВНТУ.

Запрошуємо до перегляду.


Розміщено 25.04.2018
Вверх