«Який не є, я син твій, Україно,…»

 

Piccy.info - Free Image HostingАнатолій Агафонович Бортняк народився 27 квітня 1938 року у селі Олександрівка Тростянецького району на Вінниччині у вчительській родині. Закінчив філфак Одеського держуніверситету. Вже у студентські роки підготував першу книгу «Мелодія», вірші з якої відразу ж полонили читачів своєю образністю, красою і багатством мови, непідробною любов’ю до України. Не було там натхненних присвят колгоспним фермам і новобудовам п’ятирічок, чим пишалися тогочасні і початківці, і класики. Працював Анатолій Бортняк у редакції районної газети, на обласному радіо, у 1974-86 рр. очолював Вінницьку письменницьку організацію. Саме він створював Товариство української мови ім. Т. Шевченка, чимало доклав сил для руйнування старої системи, утвердження державності української мови.

У доробку поета близько 50 збірок ліричних віршів, біблійних переспівів, книжок для дітей, літературних пародій, сатиричних мініатюр та публіцистики. Твори цього майстра слова перекладені багатьма мовами світу, друкувалися в Росії, Молдові, Казахстані, Польщі, США, Канаді, Австралії. Анатолій Бортняк для усіх був взірцем працьовитості і сумління, чесності і порядності, відданості обраній справі і незрадливості у служінні високим ідеалам. Анатолій Бортняк удостоєний багатьох літературних відзнак, серед яких йому особливо дорогими були премії імені М. Коцюбинського, С. Руданського, В. Сосюри, С. Олійника. Одним із перших серед видатних майстрів слова України наш земляк був відзначений орденом «За заслуги» III ступеня.

До 80-річчя від дня народження Анатолія Бортняка у відділі СГЛ (кім.403, ГНК) розгорнуто книжково-ілюстративну виставку  «Я з - Подільського краю…»

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 26.04.2018
Вверх