Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

 

26 квітня в Україні – День чорнобильської трагедії. Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Аварія розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих та постраждалих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території тодішнього Радянського Союзу (України, Білорусі, Росії) та ряду країн Європи.

Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 мешканців України, Білорусі та Росії, що перевищує чисельність населення Австрії.

У 2003 році Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією проголосила Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу, який відзначається 26 квітня.

Аварія на Чорнобильській АЕС стала одним з похмурих символів трагедії, нагадуючи людству, до чого може призвести техногенна катастрофа.

На абонементі наукової літератури відділу наукової інформації та бібліографії університетської бібліотеки (ГНК, кім. 703) оформлено виставку «Чорнобиль – біль наш довічний», документи якої розповідають про ті трагічні дні нашої країни та всього людства.

 

 


Розміщено 26.04.2018
Вверх