29 січня Україна відмічає День пам'яті героїв, що загинули під Крутами

 

Piccy.info - Free Image Hosting

Бій під Крутами є однією з найтрагічніших подій в історії України. Він посідає чільне місце в національній історичній пам’яті.

Відкрита агресія уряду радянської Росії проти Української Національної Республіки розпочалась у грудні 1917 року, а вже в січні 1918 три більшовицькі армійські групи (4 тисячі осіб) під загальним командуванням М. Муравйова виступили на Київ. 29 січня бійці Студентського куреня, учні Військової школи й невеликий відділ Вільного Козацтва (усього близько 300 осіб) зайняли оборону обабіч залізничного полотна поблизу станції Крути. Вони майже не вміли користуватися зброєю, та й мали її небагато.

П’ять годин безперестанку студентський курінь, втрачаючи молоді життя, стримував наступ противника під градом куль і гранат. Нерівний бій. Молоді захисники свободи і незалежності українського народу загинули на полі бою.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним, тому що вони власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.Трагічна загибель Студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

Ми повинні знати історію, що вмита кров'ю і сльозами

Запрошуємо усіх, кому не байдужа наша історія, до бібліотеки (кім.403) ознайомитися з книжково-ілюстративною виставкою «Назавжди в пам’яті народу», на якій  представлені матеріали про події 1918 року.


Розміщено 28.01.2019
Вверх