Село Печера в краєзнавчому проекті «Вінниччина: Terra incognita»


Архітектурні візерунки маловідомих палаців.

Село Печера: великі трагедії маленького села та трохи про кохання…


Piccy.info - Free Image Hosting

Старі  будинки  ажурові,

І  кожен  камінь  -  вічний  слід

Давно  минулої  любові,

Умерлих  літ,  безсмертних  літ.

Максим Рильський

 



Немає в людини місця дорожчого, ніж те, де вона народилася, землі, на якій зросла. Не є таїною те, що ми мало знаємо про своє коріння, про землю,  яка дала прихисток нашим пращурам. Щоб по-справжньому любити рідний край, його слід добре знати, необхідно вивчати його історію, мову, культуру.

Наша бібліотека продовжує реалізацію краєзнавчого проекту «Вінниччина: Terra incognita». Вашій увазі представляємо розповідь про древнє та мальовниче село Печера в Тульчинському районі Вінницької області. Заросле травою плато на високій горі понад Південним Бугом з давніх-давен вподобали люди. Скелясті виходи утворюють у руслі Південного Бугу каньйони та пороги, схили долини вкриті прадавніми лісами, а на високих берегах розміщуються справжні перлини архітектури! 

Деякий час Печера була навіть столицею Правобережної України. Це було тоді, коли Поділля та Брацлавщина потрапили під владу турок, і в 1682 році османський султан призначив волоського господаря Дуку володарем Правобережної України. 

Тут знайшлось місце старовинній дерев’яній церкві, побудованій на руїнах прадавнього  палацу, неоготичній усипальниці роботи самого Владислава Городецького, уродженця нашого краю, а також величезному млину 19 століття, який за своїми габаритами й зовнішнім виглядом більше нагадує середньовічний замок - й усе це на лоні прекрасної природи!

Запрошуємо вас переглянути презентацію «Архітектурні візерунки маловідомих палаців. Село Печера: великі трагедії маленького села та трохи про кохання…» на сайті НТБ.

Впевнені, що матеріал, ретельно зібраний нами, зацікавить вас.


Розміщено 02.05.2019
Вверх