Книжкова виставка "Феноменальний Іван Пулюй" (до 175-річчя від дня народження)

piccy.info         «Нема більшого гонору для чоловіка,                                                                       як берегти свою і національну честь

 та без нагороди вірно працювати

 для добра свого народу,

щоб забезпечити йому кращу долю»

                         

 

Пулюй Іван, визначний фізик і електротехнік, винахідник “X”- променiв, перекладач Біблії та Псалтиря, відомий громадсько-політичний діяч. Серед українських вчених, що сягнули вершин європейської і світової науки, одне з почесних місць належить саме Іванові Пулюєві. Своєю науковою і технічною діяльністю він заслужив широке міжнародне визнання. Та до недавнього часу залишався майже невідомим в Україні, на рідній Батьківщині, для кращого майбутнього якої невтомно працював поза її межами впродовж усього життя.

Спадщина Пулюя вражає. Він віртуозний конструктор і експериментатор, вдумливий новатор у намаганні пояснити спостережувані явища на основі законів природи та принципів пізнання. Це чудовий педагог, який не йшов второваними шляхами, а шукав власні. Іваном Павловичем написано близько 50 наукових праць українською, німецькою та англійською мовами.

Плідна діяльність Івана Пулюя, була спрямована на національне відродження України. Тут і переклади релігійної літератури, зокрема Біблії, і боротьба за створення українського університету у Львові, і заснування фонду підтримки українського студентства у Відні. Про роль, яку відігравало в житті Івана Пулюя служіння національній ідеї, свідчать його слова: «Електротехніка близька й дорога моєму серцю, але ще ближчі й дорожчі — наша мова, література, доля нашого народу».

До 175-річчя від дня народження вченого на абонементі старших курсів (ГНК, кімн. 604) розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Феноменальний Іван Пулюй», де представлені документи про його життя та діяльність.

 

Запрошуємо до перегляду


Розміщено 27.01.2020
Вверх