Віртуальна бесіда «Меценат Дмитро Гейден та «генерал Вперед» Родіон Малиновський»

 

 

Ріка себе рятує берегами,
А для народу пам’ять – оберіг.
Минуле – як заорані кургани,
Вони існують, хоч не видно їх.

                                   Данило Кулиняк

 

 

Ми з вами, шановні читачі, продовжуємо знайомство з минулим Вінниці та рідного Поділля. Пройдемося вулицями улюбленого міста, відшукаємо сліди історії, сліди того життя, що кипіло та вирувало більше сотні років тому. Ми довідаємося, на яких життєвих стежках зустрілися граф Дмитро Гейден, керманич Вінницького дворянства, та колишній безбатченко та батрак Родіон Малиновський, що став маршалом та міністром оборони Радянського Союзу.

І Дмитро Гейден, і Родіон Малиновський були непересічними людьми. Дмитро Федорович був відомим меценатом, а перед Родіоном Яковичем  вигаданий Джеймс Бонд – просто учень п’ятого класу. До речі, вінницька вулиця Малиновського названа не на честь славетного  військового, як вважає більшість городян, а увічнює ім’я вінницького лікаря, одного з провідних хірургів нашого міста того часу, Людвига Івановича Малиновського, що засновував у Вінниці найбільшу лікарню Поділля – лікарню імені Пирогова.

Про все це та багато більше ви можете дізнатися з нашої розповіді «Меценат Дмитро Гейден та «генерал Вперед» Родіон Малиновський».

Щиро сподіваємось, що розповідь, яка виконана в рамках краєзнавчого проекту університетської бібліотеки  «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє», буде для вас цікавою.


Розміщено 02.04.2020
Вверх