Бесіда-презентація до 130-річчя від дня народження Миколи Костянтиновича Зерова

piccy.info

«Смерть не мине, і ти загинеш сам, Та безліч раз зійдуть твої творіння»

(до 130-річчя від дня народження Миколи Костянтиновича Зерова)

26 квітня виповнюється сто тридцять років від дня народження Миколи Костянтиновича Зерова - нашого славного земляка, якого заслужено називають гордістю української літератури. Широченна ерудиція в античній, західноєвропейській, українській і російській літературах, ґрунтовні знання з історії, тонкі естетичні відчуття, глибокий аналіз і розуміння літературних явищ, строгий критичний розум, феноменальна пам’ять, вільне володіння стародавніми й новими мовами (близько 20), блискучий ораторський талант, тонко вигострене слово — ось багатющий арсенал, яким володів митець. У цьому була його нездоланна сила. У цьому було і його нещастя.

Неокласична естетична позиція Миколи Зерова, полягала в необхідності засвоєння найвищих літературних здобутків людства, як передумови справжнього розквіту мистецтв, розуміння значення уроків класики у зростанні художника слова. Письменник писав власну історію душі, протиставляючи її сірості, провінційності. Як науковець і літературознавець М. Зеров турбувався й вболівав за майбутнє української культури. Поет закликав звертатися до джерел, вивчати досвід минулих поколінь, традиції рідної культури, здійснювати новітні пошуки в письменстві.

piccy.infoЗ цього все й почалося: неокласики, ортодокси, руйначі усталених традицій, формалісти, а значить — вороги народу. Звідси — неприязнь, підозра, несприйняття і, нарешті, репресії. Майже 10 років (до арешту) Микола Зеров жив у «підвішеному» стані — зацькований і зневажений. Та вірив, що кривда відступить. Не відступила...

Митцеві судилося трагічно загинути, бо жив у часи, коли такі особистості вважались небезпечними для суспільства. Його реабілітовано посмертно. Творча спадщина Миколи Костянтиновича Зерова повноправно входить у фонд культурних цінностей укра­їнського народу, якому він і присвятив усе своє коротке життя.

Більше дізнатися про лідера українських «неокласиків» допоможе віртуальна бесіда-презентація «Смерть не мине, і ти загинеш сам, Та безліч раз зійдуть твої творіння» з циклу віртуальних бесід «Імена, увічнені у вулицях Вінниці», яку підготовлено у рамках краєзнавчого проекту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє» бібліотеки  відділом СГЛ НТБ ВНТУ.

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 25.04.2020
Вверх