Віртуальна бесіда «Микола Ващук. Через вогонь в безсмертя»

 

i.piccy.info/26 квітня 1986 року о 1 годин 24 хвилини на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС пролунали послідовно два вибухи, які сповістили весь світ про трагедію століття, що відбулася. 

Першими на невидиму смерть прийшли пожежники. Вони працювали без спеціального спорядження і отримали смертельні дози опромінення у перші

хвилини перебування на ЧАЕС. 

Микола Ващук – сержант внутрішньої служби, командир відділення СПВЧ-6 міста Прип’яті, один  із шести пожежних, які загинули від радіоактивного опромінення, отриманого в результаті гасіння пожежі на Чорнобильській АЕС. Його відділення проклало пожежний рукав на покрівлю станції. Він працював на великій висоті в умовах високого рівня радіації, температури і задимленості. Завдяки рішучості пожежних поширення вогню в бік третього енергоблоку було зупинено

i.piccy.info/За мужність та героїзм, виявлені при ліквідації аварії на Чорнобильській станції, Указом Президента України Миколі Ващуку присвоєно звання героя України, нагороджено Хрестом «За мужність» та орденом Червоного прапора посмертно.

В рамках краєзнавчого проекту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє», продовжуємо цикл віртуальних бесід «Імена, увічнені у вулицях Вінниці» і представляємо вашій увазі розповідь про Миколу Ващука, ім’ям якого названо одну із вулиць нашого міста «Микола Ващук. Через вогонь в безсмертя».


Розміщено 27.04.2020
Вверх