Нільс Бор – засновник квантової механіки (до 135-річчя від дня народження)

 

i.piccy.info/Цього року минає 135 років від дня народження Нільса Бора (1885-1962), данського фізика, лауреата Нобелівської премії з фізики, громадського діяча, засновника і керівника Інституту теоретичної фізики в Копенгагені (Інститут Нільса Бора), який свого часу став міжнародним центром фізиків-теоретиків і відіграв провідну роль у міжнародній співпраці вчених.

Бор – творець першої квантової теорії будови атома. Саме за роботу у цій царині науки Нільсу Бору було присуджено Нобелівську премію з фізики 1922-го року. Наукові дослідження він почав проводити ще в юнацькі роки, під час навчання в Копенгагенському університеті. Уже в 26 років датський вчений отримав звання доктора філософії та кілька золотих медалей. До кінця життя, протягом 42-х років, Нільс Бор керував ним же заснованим Інститутом теоретичної фізики. У різні часи в цьому закладі викладали такі видатні вчені, як Лев Ландау та Фелікс Блох. Усі відкриття Бора були спрямовані на пізнання секретів та законів природи. За п’ять років до смерті Нільс Бор отримав ще одну премію з оригінальною назвою «Атом в ім’я миру».

«Що, передусім, дивовижним чином приваблює в Борі як ученому-мислителі, так це рідкісний сплав сміливої обережності; мало хто володів такою здатністю інтуїтивно схоплювати суть прихованих речей, поєднуючи це з загостреним критицизмом. Він, без сумніву, є одним із найбільших наукових умів нашого часу», - характеризував колегу Альберт Ейнштейн.

Дізнатися більше про вченого допоможе віртуальна бесіда «Нільс Бор – засновник квантової механіки (до 135-річчя від дня народження)».

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 09.10.2020
Вверх