І знову про Григорія Артинова

 

piccy.infoПам’ятник архітектору у сквері на площі Європейській (автор – львівський скульптор Володимир Цісарик)

 


Бронзовий Артинов сидить на лавочці і ніби милується містом та  споглядає метушню сучасних вінничан. Відкриття пам’ятника було приурочене до 655-річчя Вінниці. Сьогодні  це одна з найпопулярніших селфі зон у центрі міста.

 

В цьому році виповнюється 160 років від дня народження вінницького архітектора Г. Г. Артинова.

Його ім’я стало невід’ємною частиною історії Вінниці, розбудові якої зодчий присвятив майже два десятиліття свого життя. Вписавши яскраву сторінку в золоту добу вінницької архітектури початку ХХ ст., її перший міський архітектор залишив по собі  творчу спадщину, яка і нині захоплює, дивує, вражає як вінничан, так і гостей міста.

Творчість Г. Г. Артинова багато в чому визначила образ Вінниці — традиційно затишного і, разом з тим, розвиненого міста.

Окрім загального керівництва по забудові міста саме Григорію Артинову належать проекти таких будівель як теперішніх 2-ї школи, бібліотеки ім.            К. А.Тімірязєва, театру ім. М. К. Садовського, будівлі колишньої міської Думи, готелю «Савой» та однієї з головних сьогоднішніх візитівок Вінниці – вежі  у сквері Козицького. Під керівництвом Артинова було збудовано залізні мости через острів Кемпу, які поєднали обидва береги аж до зведення Центрального мосту; першу електричну станцію та перший водогін, а ще – першу  лінію міського трамваю та суперфосфатний завод.

В рамках краєзнавчого проекту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє»  до 155-ої річниці від дня народження видатного архітектора Бібліотекою було підготовлено віртуальну презентацію «Григорій Артинов – громадянин та митець»

piccy.infoКрім того, було проведено тематичний вечір «Він музикою наповнив камінь»,  присвячений Г. Г. Артинову, під час перегляду якого присутні мали змогу поринути в історичне минуле Вінниці, побачити архівні фото старої Вінниці, будинки, які проектував Григорій Артинов, та порівняти їх з сучасним виглядом.

Бажаючі мали можливість переглянути ілюстративну книжкову виставку, оформлену з документів фондів НТБ, яка розповідала про життєвий шлях та архітектурний доробок Г. Артинова.


Розміщено 21.10.2020
Вверх