«Людина світової слави». Ігнацію Падеревському – 160!

 

i.piccy.info/ «Я вважаю, що це музичний геній, наділений високим поетичним почуттям. Той, хто почує гру Падеревського, той зрозуміє душу цієї великої і гідної захоплення людини». 

(Вільям Тафт – президент США  1909-1913 рр.)

 



Ігнацій Ян Падеревський (6 листопада 1860 – 29 червня 1941) - одна з найпомітніших постатей минулого століття, що увійшла до історії світу як унікальна, талановита, багатогранна особистість, про яку неможливо забути… Музикант, композитор, громадський діяч, політик, спонсор, меценат. Блискучий піаніст, котрий на зламі ХІХ-ХХ століть підкорив Європу та США. Видатні світові лідери називали його сучасним безсмертним, але саме Вінниччина подарувала світу генія.

Падеревський був унікальним ще з раннього дитинства. З трьох років за роялем, з дванадцяти  - давав концерти у переповнених глядачами залах. З роками, граючи на восьми музичних інструментах, давав концерти у Росії, Німеччині, Австрії, Англії, Франції та США, де поціновувачі аплодували йому по пів години. Кошти, зароблені на концертах, він спрямовував на благодійність.

Вже будучи всесвітньо відомим піаністом, Ігнацій Падеревський почав займатись політикою. Протягом року він очолював Другу Річ Посполиту, лобіював польські інтереси в США та став одним з тих, завдяки кому країни Антанти підтримали польську незалежність після Першої світової війни. 

Важко оцінити життя і творчість Ігнація Яна Падеревського в одному реченні. Напевно, ближче всього до істини підійшов французький політик і письменник Габріель Оното, який висловив таку думку: «Цього політика оцінять у історії не лише як одного з найвидатніших представників свого народу, а й свого століття».

Про багатогранність таланту митця, його патріотичну спрямованість та самовідданість Батьківщині йдеться у запропонованій вашій увазі презентації: «Людина  світової  слави», яку підготували для вас працівники відділу суспільно-гуманітарної літератури НТБ  ВНТУ в рамках краєзнавчого проєкту Бібліотеки «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».

 

                                                ЗАПРОШУЄМ  ДО ПЕРЕГЛЯДУ !



Розміщено 06.11.2020
Вверх