Покрова - покровителька українського козацтва


14 жовтня - християнське народне свято Покрова Пресвятої Богородиці. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва.

Вшанування  Пресвятої Богородиці Покрови, як захисниці від ворожих військ, має глибокі корені в православному  світі. За легендою, у часи візантійського імператора Льва Філософа (886-911), коли арабські війська оточили Константинополь, під час богослужіння у Боненському храмі Божа Мати зняла з голови омофор (покривало) і покрила ним усіх, хто молився про порятунок. Це бачив святий Андрій Юродивий. Вороги тоді відступили від міста. Відтоді серед православних поширилась практика вшанування дня Покрови, як дня захисту від ворожих військ.

Ця  традиція прийшла на Русь із Візантії разом із запровадженням християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий, розбивши печенігів у 1036 році, збудував у Києві собор святої Софії і храм Благовіщення на Золотих Воротах, як вираз вдячності Богові і Пресвятій Богородиці Покрові. У 1037 році в церкві Благовіщення він віддав народ Русі під опіку Пресвятої Богородиці.  Князь Володимир Мономах у своїх споминах писав, що перемогу над половцями завдячує Богові і Пречистій Діві Марії. Галицький король Данило після успішного походу на Чехію йшов з подякою до ікони Пречистої Діви Марії в Холмі.

Традиція  вшанування Покрови, як покровительки  українського війська, перейшла від  руських князів до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят запорізьких козаків. Зокрема в покровські святкові дні запорожці обирали нового отамана. У кожному січовому таборі будували Покровську церкву, а для воєнних походів використовували її похідний варіант з іконою Пресвятої Покрови. Перед важливою подією чи походом козаки гуртом молилися своїй покровительці. Завдяки козацтву виник новий тип ікони – «Козацька Покрова», де під омофором Богородиці зображаються українські ієрархи, гетьмани і козаки. Вшанування козаками Покрови позначилось і на топоніміці території їхнього проживання – сьогодні багато сіл в Україні носять назви «Покровка», «Покровське», «Новопокровка».


Розміщено 14.10.2014
Вверх