Всесвітній день книги

 

 piccy.info23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права, проголошений  28-ю сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1995 році на честь трьох геніїв світової літератури Вільяма Шекспіра, Мігеля де Сервантеса та Інки Гарсіласо де ла Веги. Крім того, в цей день народились відомі письменники: француз Моріс Дрюон, ісландець Гальдоур Лакснесс, росіянин Володимир Набоков; з українських – Григорій Тютюнник, Василь Земляк, Олександр Гаврилюк, Василь Кухта, Андрій Курков.

Своїм святом його вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи. В цей день у всьому світі організовуються цікаві акції, книжкові ярмарки, виставки, презентації, голосні читання, зустрічі з письменниками, автограф-сесії тощо.

Головна мета свята – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела знань, доступу до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини.

Цікаво, що ще в з XV століття в іспанській Каталонії 23 квітня відзначають День Святого Георгія, традиційно даруючи червоні троянди і книжки тим, кого люблять.

 Наразі Всесвітній день книги і авторського права відзначають у понад ста країнах світу. Окрім цього, існує ще одна традиція у сьогоднішнього свята – щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (присуджується на 1 рік). Цього року Світовою столицею книги названо столицю Грузії – Тбілісі.

Долучаючись до святкування  Всесвітнього дня книги та авторського права університетська бібліотека пропонує вашій увазі презентацію «У книзі цілий світ».

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 23.04.2021
Вверх