Геній науки. Чим запам’ятався світу Джеймс Клерк Максвелл

Максвел


Наука захоплює нас тільки тоді, коли, зацікавившись життям великих дослідників, ми починаємо стежити за історією розвитку їх відкриттів

Джеймс Клерк Максвелл

 

Шановне товариство! 13 червня минає 190 років з дня народження шотландського фізика, найвидатнішого теоретика XIX століття  Джеймса Клерка Максвелла.

Вчений заклав основи сучасної класичної електродинаміки (рівняння Максвелла), ввів у фізику поняття струму зміщення електромагнітного поля, отримав ряд наслідків зі своєї теорії (прогноз електромагнітних хвиль, електромагнітна природа світла, тиск світла та інші). Максвелл – один із засновників кінетичної теорії газів (встановив розподіл молекул газу за швидкостями). Одним з перших ввів у фізику статистичні уявлення, показав статистичну природу другого початку термодинаміки («демон Максвелла»), отримав ряд важливих результатів з молекулярної фізики та термодинаміки (термодинамічних співвідношень Максвелла, правило Максвелла для фазового переходу рідина – газ та інші).

Він піонер кількісної теорії кольорів; автор триколірного принципу кольорової фотографії. Максвелл першим показав, що вся гамма видимих ​​кольорів може бути отримана шляхом змішування трьох основних кольорів – червоного, жовтого та синього; пояснив природу дальтонізму (дефекту зору, що призводить до порушення сприйняття колірної гами) вродженим або придбаним дефектом рецепторів сітківки ока. Він першим винайшов реально працюючий кольоровий фотоапарат і продемонстрував його роботу на зборах Лондонського королівського товариства.

Найвагоміший внесок Максвелл зробив у молекулярну фізику і електродинаміку. Своїми знаменитими диференціальними рівняннями Максвелл охопив безліч електромагнітних явищ. Його формули цінуються математиками та фізиками за їх простоту і викликають захоплення своєю красою.

Це єдина в історії науки людина, на честь якої є стільки назв – це «рівняння Максвелла», «електродинаміка Максвелла», «правило Максвелла», «струм Максвелла» і, нарешті, –максвелл– одиниця магнітного потоку в системі CGS.

Джеймс Максвелл – без перебільшення один з найвидатніших учених усіх часів і народів.

Більше цікавої інформації про вченого можна дізнатися з презентації «Джеймс Клерк Максвелл – батько класичної електродинаміки», яку було створено та представлено на сайті НТБ ВНТУ  до 185-річчя від дня народження вченого.


Розміщено 13.06.2021
Вверх