«Славетний подолянин Віктор Якович Буняковський (1804 — 1889)» (з циклу «Імена, увічнені у вулицях»)

 

Він жив, коли працював,

 і жив лише для того, щоб працювати ...

В. В. Григор'єв, рос. історик  

 

 

Бібліотека продовжує розповідати про наших  видатних земляків,  які  залишили свій слід в історії міста, країни, людства.

Нещодавно на мапі Вінниці з’явилась вулиця імені Академіка Буняковського. Хто ж він, цей  славетний подолянин, що здобув світове визнання?

piccy.infoВіктор Якович Буняковський є окрасою і гордістю вітчизняної математики XIX століття. Математик, перекладач, винахідник планіметра, пантографа, приладу для додавання квадратів. Ним написано близько 130 робіт, більша частина яких присвячена математичним проблемам. Близько двох десятків робіт Віктора Яковича торкаються питань статистики і демографії. В математиці існує науковий термін «нерівність Коші-Буняковського».

Наукові заслуги Буняковського були оцінені вже сучасниками. Він був почесним членом усіх російських університетів, багатьох іноземних і російських навчальних товариств. При Академії наук була заснована премія його імені за кращі твори з математики. Буняковський користувався заслуженим авторитетом серед європейських вчених.

piccy.infoБеззаперечно цей учений належить до плеяди провідних представників інтелектуальної еліти свого часу, а малою батьківщиною для Віктора Яковича стало місто Бар, що на Вінниччині.

Про славетного подолянина – кавалера 13 орденів Російської імперії, блискучого педагога, визначного державного діяча, українця за походженням, яким пишається увесь український загал, поговоримо у нашій віртуальній бесіді: «Славетний подолянин Віктор Якович Буняковський (1804 — 1889)».  Бесіда з циклу «Імена, увічнені у вулицях» виконана в рамках краєзнавчого проекту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».

 

Цікавого Вам перегляду!


Розміщено 12.04.2021
Вверх