«Я свою душу пустив у душу народу…» (до 150-річчя від дня народження Василя Семеновича Стефаника)

 

   З’явився, та залишив слід, може чи не найбільший  

після Шевченка письменник, яким уже нині можемо повеличатися

перед світом, бо його твори — як найкращі народні пісні…   

                                                                  Іван Франко


piccy.info14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.

Ім'я Василя Стефаника вимовляється з особливою любов'ю. Він увійшов в історію не лише української, а й світової літератури, як автор правдивих соціально-психологічних новел з життя  селянства.

З 1897 року його твори перекладаються польською, німецькою, російською, чеською, англійською, італійською, французькою мовами. Зокрема, побратим по перу - Андрій Головко говорив, що «не буде ніяким перебільшенням сказати, що з усієї плеяди галицьких та й наддніпрянських письменників початку XX століття саме Василь Стефаник міг би з особливою підставою і правом поставити епіграфом до всього творчого доробку оті прекрасні Шевченкові слова: «Возвеличу малих отих рабів німих, і на сторожі коло них поставлю слово»».

Уся творчість відомого літератора і є оте мужнє слово на захист і во славу свого народу.

«Василь Семенович був плоть від плоті, кость від кості трудового народу. Він горів його болем, страждав його стражданнями… Ми шануємо пам'ять Василя Стефаника як прекрасного письменника і громадянина, кришталево чесну людину», - говорив про письменника Максим Рильський.

Про всі перипетії непростого життя та  творчості  неперевершеного майстра соціально-психологічної новели Василя Семеновича Стефаника пропонуємо довідатись з віртуальної бесіди: «Я душу пустив у душу народу…», підготовленої працівниками відділу суспільно-гуманітарної літератури НТБ ВНТУ.

 

ЗАПРОШУЄМО ДО ПЕРЕГЛЯДУ!


Розміщено 14.05.2021
Вверх