МИХАЙЛУ ОПАНАСОВИЧУ БУЛГАКОВУ – 130!

 

piccy.info Михайло Опанасович Булгаков. На його долю випало мало визнання, справедливих оцінок таланту. Творчий світ Булгакова фантастично неосяжний, різноманітний та несподіваний. Його романи, повісті й п’єси не вкладаються у звичні для нас схеми. У кожного читача свій Булгаков, свої «Майстер і Маргарита».

 Лише за кілька десятиліть після своєї смерті творець був «перевідкритий» як письменник світового масштабу. Булгаковські твори давно завоювали читацьку любов і усталений інтерес літературознавців у різних країнах. Одним із цих численних знаків всесвітнього визнання було те, що ім`я цього митця увійшло до «Пантеону ХХ століття», створеного в Америці для увіковічення найвидатніших людей епохи. Втім, за зловісною іронією долі, письменник, посмертно уславлений в усьому світі, жив і писав за умов, що заперечували саму можливість творчої праці. Та попри тиск тоталітарного режиму, він писав, «зціпивши зуби», днями і ночами. Писав до останніх тижнів свого життя, доки працювала свідомість. Писав і тоді, коли вже не мав жодної надії побачити свої твори надрукованими. Його творча праця була взірцем героїчної відданості мистецтву та свідченням мужнього опору художника тоталітарній владі, що намагалася зламати його дух.

З нагоди ювілею письменника  відділ СГЛ підготував віртуальну виставку «Геній містики», з якої можна довідатись про непросте життя Михайла Булгакова, а також з його літературними творами, що знаходяться у фондах нашої бібліотеки.

Запрошуємо на перегляд!

 

Розміщено 15.05.2021
Вверх