Знайомтесь: Натан Альтман – маестро з Вінницької Єрусалимки (з циклу «Імена, увічнені у вулицях»)


Є у нас в Вінниці на Старому місті невеличка затишна вулиця, яка носить ім’я всесвітньо відомого художника Натана  Альтмана. Мало хто з вінничан знає, чим про себе заявив світу наш земляк.

Натан Альтман – один з найяскравіших представників авангардного мистецтва, майстер портрету, пейзажів, книжкової графіки, скульптури. Створював декоративні рельєфи, сценографії; портрети Анни Ахматової, ілюстрації до Старого Заповіту, антифашистські карикатури.

Його життя було насичене подіями і багато в чому його супроводжувала удача. Народився в небагатій єврейській родині в Вінниці, тут провів дитячі роки та юність, художню освіту отримав в Парижі. Був обласканий радянською владою, пережив єжовщину, часи Сталіна і Берії. В 1924 р. був ініціатором зйомок німого фільму за сценарієм Шолом-Алейхема «Єврейське щастя» у Вінниці, в неперебудованому тоді районі бідноти – Єрусалимці.

 Альтман прожив довге творче життя, наповнене дивовижними подіями і зустрічами з геніальними сучасниками. Він належав до покоління новаторів, модерністів, які ризикували свободою і життям заради мистецтва і сміливості вільно висловлювати свої думки. Роботи Альтмана мають світову популярність і величезну колекційну цінність.

Його не розстріляли, репресії обійшли стороною. Але за це він заплатив чималу ціну – творчість його фактично вбили.

Пропонуємо вашій увазі віртуальну бесіду «На фоні епохи. Натан Альтман – маестро з Вінницької Єрусалимки», з циклу «Імена, увічнені у вулицях Вінниці», виконану в рамках краєзнавчого проекту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».


Цікавого Вам перегляду!


Розміщено 01.06.2021
Вверх