І знову про Владислава Городецького


ГородецькийВладислав Владиславович Городецький – відомий архітектор, підприємець, меценат. Він був також дизайнером інтер’єрів, письменником, художником, фотографом. Мав  успіх і як дизайнер вбрання і ювелірних прикрас для власної дружини та доньки, моделював театральні костюми.

Ще за життя ім'я архітектора Владислава Городецького було овіяне легендами, а його дивовижні витвори стали не лише відомими, але й улюбленими. В його творчому доробку численні споруди: храми, палаци, маєтки, музеї і мавзолеї, лікарні, виставочні павільйони, заводи і фабрики та немало іншого. 

Він був одним із найвідоміших і найпопулярніших київських архітекторів минулого. У Києві за його проєктами збудовані: будинок Художньо-історичного музею, Миколаївський костьол, Караїмська кенаса, прибутковий будинок, відомий як «Будинок Городецького» або «Будинок з химерами». будинок з химерами

Один із найталановитіших архітекторів свого часу, він змінив обличчя багатьох міст не тільки нашої Батьківщини. Творіння Владислава Городецького є в Україні, в Польщі, Ірані.

ФотоВласне своїм його вважають і поляки, і українці, і росіяни. Поляки – тому, що він походив із старовинного шляхетського роду з Поділля; українці – тому, що він народився і довгий час жив в Україні (уродженець Немирівського району Вінницької області); росіяни – тому, що він був підданий тогочасної Російської імперії.  

Ім'я Владислава Городецького назавжди записане в золоту книгу української архітектури кінця XIX – початку XX століття.

 

Пропонуємо вам більше дізнатися про видатного зодчого з віртуальної бесіди «Поляк за походженням, українець за духом», яку було підготовлено до 155-річчя Владислава Городецького. Бесіда виконана в рамках краєзнавчого проєкту університетської бібліотеки «Вінничина: історія, сьогодення, майбутнє».


Розміщено 04.06.2021
Вверх