Жіночі імена на мапі Вінниці розкриває віртуальна бесіда


ЗаставкаЖінки творять історію,
хоча історія запам'ятовує лише
імена чоловіків

Генріх Гейне

 

В усьому світі вулиці прийнято називати на честь видатних людей: правителів, військових героїв, діячів науки і культури. Здебільшого серед них переважають чоловіки, так як жінки історично мали обмежені можливості реалізуватися в цих сферах через другорядне становище в суспільстві.

Так і нашому місті. Назви вулиць мають різне походження. Правда, переглядаючи їх назви, легко помітити, що більшість об'єктів на карті Вінниці носять чоловічі імена. Кількість вулиць, названих на честь видатних жінок у місті невелика. Але ж пліч-о-пліч з відомими чоловіками історію світу завжди творили і представниці слабкої половини людства. Історія  кожної з них ще раз доводить, що жінка далеко не слабка стать.  

Загалом у Вінниці названо трохи менше ніж три відсотки вулиць та провулків  на честь жінок: славетних спортсменок Марії Гавриш, Юлії Рябчинської, художниці Алли Горської, актриси та театральної діячки Марії Заньковецької. Є вулиці на честь українських письменниць Ольги Кобилянської, Марка Вовчка, Олени Пчілки, Лесі Українки, української поетеси, науковця, педагога Аріадни Стебельської, видатних співачок Соломії Крушельницької, Марії Литвиненко-Вольгемут та Квітки Цісик. Є вулиці, які названі іменами жінок-підпільниць Ганни Морозової, Лялі Ратушної, Лізи Чайкіної, Анастасії Медвідь, Валентини Грабовської. Одну вулицю назвали на честь вінничанки, водія вінницького тролейбуса Зої Ткаченко. Частина цих видатних особистостей народилися або певний час жили і працювали у нашому місті. Є на карті Вінниці і вулиця, названа на честь Міжнародного жіночого дня – вулиця 8 Березня. 

Внесок жінок в історію нашої країни  величезний. Вони  створюють шедеври мистецтва і рятують життя, роблять наукові відкриття, працюють на заводах і захищають честь країни на Олімпійських Іграх. А ще наші прекрасні жінки наповнюють світ красою, любов'ю, ніжністю, турботою, милосердям і душевною щедрістю. І увічнення пам'яті про найвідоміших з них в назвах наших вулиць – важливе  свідчення визнання їх видатної ролі.

Чим же знамениті ці тендітні жінки, імена яких так дбайливо зберігає історія і вулиці міста? Французький державний діяч  і письменник Станіслав Буффле сказав: «Про жінок завжди знайдеться сказати що-небудь нове, поки хоч одна з них залишиться на земній кулі». От ми і вирішили розповісти вам, ким були ті жінки, імена яких нанесено на карту нашого міста.

Пропонуємо вашій увазі віртуальну бесіду «Жіночі імена на мапі Вінниці», яку виконано в рамках краєзнавчого проєкту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».

 

Гарного перегляду!


Розміщено 30.06.2021
Вверх