Ернест Резерфорд – дослідник таємниць атомного ядра (до 150-річчя з дня народження)

 

Свого часу я спостерігав багато перетворень
в різні часи, але найшвидше, з яким я коли-небудь зустрічався,
– це моє власне перетворення з фізика в хіміка
 

Ернест Резерфорд

 

   Ернест Резерфорд вважається найвизначнішим фізиком-експериментатором XX сторіччя. Його відкриття розсунули обрії в пізнанні світу. Ернест поклав початок дослідженням у області ядерної фізики, адже відкриття ним атомних ядер являється основою всіх сучасних теорій будови атома. Його дослідження знайшли свій вихід у атомній зброї, атомній енергетиці та медицині.  Праці Резерфорда відомі на весь світ. Тож вченого не дарма називають батьком ядерної фізики.

   Резерфорд почав захоплюватися фізикою ще з дитинства і негайно взявся за дослідження радіоактивності – тоді ще незрозумілого явища. Завдяки експериментаторському таланту вже в 1898 році він відкрив альфа- і бета-промені. А потім, разом з хіміком Содді, Резерфорд в 1903 році висунув ідею перетворення хімічних елементів в процесі радіоактивного розпаду.

   Сьогодні кожному старшокласнику відомо  про вражаючу здатність: один радіоактивний хімічний елемент в процесі розпаду перетворюється в інший. А в той час це стало відкриттям, що потрясли основи хімії. Саме за це відкриття фізик-ядерник Резерфорд одержав Нобелівську премію. Фото 1

   Резерфорд був чудовим експериментатором. Йому часто доводилося працювати з примітивним обладнанням, але це не бентежило вченого. «Я міг би займатися науковою роботою і на Північному полюсі», – якось заявив він.

   Більше про Ернеста Резерфорда – знаменитого британського фізика, лауреата Нобелівської премії з хімії, який зайняв поважне місце в історії науки запрошуємо дізнатись з книжково-ілюстративної виставки «Ернест Резерфорд – дослідник таємниць атомного ядра» (до 150-річчя від дня народження), розгорнутої на абонементі відділу  обслуговування навчальною літературою (кімн. 604),  а також з віртуальної презентації «Ернест Резерфорд – фундатор ядерної фізики».

 

Запрошуємо до перегляду!

 


Розміщено 30.08.2021
Вверх