Хотинська битва 1621 — битва за центральну Європу

 

Хотинська битваЦьогоріч минає 400 років з часу битви під Хотином між військами Речі Посполитої і Османської імперії, яка стала заключним етапом Хотинської війни 1620—1621 р. Це була справедлива війна, в якій захисники вітчизни протидіяли загарбнику. Сьогодні для Польщі, Литви й України історія співіснування народів Речі Посполитої є прикладом ефективного об’єднання сил у дії для взаємного зміцнення позиції на міжнародній арені.

На початку серпня 1621 року турецький султан Осман ІІ зосередив під Хотином майже 160-тисячну армію, яка мала більш як 300 гармат, велику кількість верблюдів, мулів, коней, чотири бойові слони. Польща на той час змогла протиставити туркам лише 35 тисячну армію на чолі з Яном Ходкевичем.  

Перші збройні сутички двох армій заставили поляків попросити допомоги у запорозьких козаків. Козацька рада ухвалила надати поміч, відрядила до короля, посольство на чолі з П. Сагайдачним. 40-тисячне ж козацьке військо під керівництвом гетьмана Я. Бородавки вирушило в Молдавію назустріч ворогові. Крім того, щоб розпорошити сили турків, було вирішено активізувати воєнні дії на Чорному морі, куди відправили близько 10 тис. запорожців.

В ході битви туркам так і не вдалося прорвати оборону, противник почав відступати. Турецький султан змушений був підписати мирний договір з польським королем і відмовитися від намагань захопити Річ Посполиту.

Перемога під Хотином врятувала Західну Європу від вторгнення яничар, прославила запорожців і їхнього гетьмана Петра Сагайдачного, авторитет якого як полководця значно зріс.

Хотинська битва справила сильне враження на всі народи і знайшла живий відголос у літературі. Пісні про героїв цієї битви співав український народ, польські поети складали поеми. Іван Франко про значення Хотинської перемоги писав, що Туреччина, потерпівши поразку під Хотином в 1621 році, почала хилитися із зеніту своєї величі і слави.

З нагоди видатної історичної події співробітники відділу СГЛ НТБ підготували презентацію «Битва за Центральну Європу», де можна детальніше ознайомитись з ходом Хотинської війни.  

Запрошуємо  до перегляду!


Розміщено 28.09.2021
Вверх