До Дня пам'яті Героїв Крут

 

Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. Саме такою являється героїчна смерть молодих захисників Української Держави, яка заявила світові, що хоче бути господарем у своїй хаті.

29 січня – цей день в історії України нерозривно пов'язаний зі словом Крути. Тоді, в січні 1918, після прийняття IV універсалу, який проголошував повну незалежність Української Народної Республіки, до Києва рвалася армія Михайла Муравйова. На захист УНР стали лише близько 300 чоловік – студенти-добровольці українського народного університету ім. св. Володимира, учні старших класів Кирило-Мефодіївської гімназії.Крути

Десятиріччями історія бою замовчувалася, обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. На державному рівні в Україні згадувати героїв Крут почали лише в 2004 році. А через два роки на місці бою було встановлено пам’ятник.

На вшанування пам'яті подвигу оборонців української державності працівники сектору культурно-просвітницької діяльності, відділу обслуговування НТБ ВНТУ запрошує переглянути виставку-презентацію «Крути 1918. До Дня пам'яті героїв Крут», яка має на меті привернути вагу нинішнього покоління до самовідданого і жертовного подвигу, здійсненого українськими юнаками під Крутами. Минають роки, та пам'ять про них не загине повік. Схиляючись у жалобі перед Героями, ніколи не забуваймо, що вони були щедрим і ніжним цвітом молоді Української держави.


ЗАПРОШУЄМО ДО ПЕРЕГЛЯДУ!


Розміщено 28.01.2022
Вверх