Нова виставка «Томас Едісон – геніальний винахідник» (до 175-річчя з дня народження)

 

1Якщо є що-небудь після смерті, це добре.

Якщо ні, теж добре.

Я прожив життя і зробив найкраще, що міг...

 

Томас Едісон

 

Томас Алва Едісон (1847–1931) – американський підприємець, засновник великих електротехнічних підприємств і компаній, найбільший винахідник ХХ століття, ім’я якого відоме в усьому світі.

Томас Едісон та його винаходи, безсумнівно, зробили великий внесок у життя всього людства. Цей дивовижний творець змінив нашу культуру в найрізноманітніших сферах життя. Легендарний чарівник Менло-Парку (штат Нью-Джерсі) удосконалив телеграф, телефон, кіноапаратуру, розробив один з перших комерційно успішних варіантів електричної лампи розжарювання, побудував перший електровоз, поклав початок електроніці, винайшов фонограф. Саме він запропонував використовувати на початку телефонної розмови слово «алло».2

Справжнім винаходом Томаса, на який не видає патенти жодна країна світу, став «мозковий центр». Його лабораторія в Менло-Парк – перше у світі підприємство, присвячене дослідженням і розробкам, – показала, що правильна організація компанії дозволяє генерувати невпинний потік цікавих ідей. Замість того, щоб працювати над одним винаходом, в одній сфері діяльності й на одному ринку, Едісон на «Фабриці винаходів» створив такі умови для дослідницької думки й роботи, які дозволили його винахідникам легко переходити з однієї галузі знань в іншу для вивчення нових ідей та їх застосування в нових ситуаціях. За шість років роботи лабораторія одержала більше ніж 400 патентів. Працюючи у лабораторії по 20 годин на добу Едісон ніколи не погоджувався з тим, що великий успіх залежить тільки від геніальності людини. Всім відомий його знаменитий вираз: «Геній – це на один відсоток натхнення, а на дев’яносто дев’ять відсотків потіння».

Протягом життя Бюро патентів у США видало вченому 1093 патентів – такої їх кількості ніколи не отримувала жодна людина. Крім того, він отримав ще близько трьох тисяч патентів в інших державах. Біографи підрахували, що в середньому кожні два тижні свого трудового життя Едісон отримував новий патент.

У 1928 році Едісон був нагороджений вищою нагородою США Золотою медаллю Конгресу. У 1973 році його було введено в зал Національної Слави винахідників.

3Підприємливість і комерційний хист в поєднанні з геніальним винахідницьким даром дозволили Едісону зробити статок і прославитися на весь світ. Його винаходи стали основою розвитку електротехніки на багато десятиліть уперед. Про них можна дізнатися з віртуальної презентації «Найвідоміші винаходи Едісона» на сайті НТБ. А про життя та діяльність вченого розповість книжкова виставка «Томас Едісон – геніальний винахідник (до 175-річчя з дня народження)», розгорнута на абонементі старших курсів (ГНК, кімн. 604).

 

Запрошуємо до перегляду!


608

А81

Арист, Л. М. Жизнь изобретений [Текст] / Л. М. Арист. – Київ : Техніка, 1983. – 144 с.

У книзі розповідається про цікаві винаходи, про роль винаходів у розвитку науки та техніки, у житті суспільства. Разрахована на широке коло читачів.

Кімн. 703

 

62(075)

І-86

Іскович-Лотоцький, Р. Д. Історія інженерної діяльності [Текст] : підручник / Р. Д. Іскович-Лотоцький, І. В. Севостьянов ; МОН України, ВНТУ. – Вінниця : ВНТУ, – 2015. – 266 с.

У підручнику розглядається історія інженерної діяльності людства від епохи неоліту до теперішнього часу.

Кімн. 301, 603, 604, 703, 704

 

03(092)

О-94

Очкурова, О. Ю. 50 гениев, которые изменили мир [Текст] / О. Ю. Очкурова, Г. В. Щербак. – Харьков : Фолио, 2006. – 510 с. – (100 знаменитых).

Кімн. 404

 

03

П77

Пристинский, В. 100 знаменитых изобретений [Текст] / В. Пристинский. – Харьков : Фолио, 2006. – 511 с. – (100 знаменитых).

У книзі розповідається про сто знаменитих винаходів цивілізації.

Кімн. 404

 

53 (092)

Х59

Храмов, Ю. А. Физики : Биографический справочник [Текст] / Ю. А. Храмов ; Под ред. А. И. Ахиезера. – 2-е изд., испр. и доп. – Москва : Наука, 1983. – 400 с.

Вміщено короткі відомості про життя та наукову діяльність близько тисячі двохсот фізиків минулого та сучасності, які зробили внесок у розвиток фізичної науки. Наводиться бібліографія, що включає монографії, вибрані праці фізиків, їх наукові біографії, ювілейні та меморіальні статті. Для фізиків, істориків науки, викладачів вузів та шкіл, студентів.

Кімн. 703

 

Винниченко, Т. Томас Алва Эдисон: American dream [Текст] / Т. Винниченко // Личности. –  2011. – № 1 (29). – С. 78-99.


Життєвий шлях Т. А. Едісона [Текст] // Новини енергетики. – 2005. – № 5. – С. 60-62.


Коваленко, О. «Я став винахідником, тому що не ходив до школи»: [Том Едісон] / О. Коваленко // Освіта України. – 2011. – 16 травня (№ 35-36). – С. 16.


Рылов, А. Томас Эдисон и его патенты [Текст] / А. Рылов // Энергия: экономика, техника, экология. – 2012. –  № 6. – С. 67-69.


Щербакова, В. Hollywood – фабрика звезд: ее «короли», герои и поклонники... / В. Щербакова // Исторический журнал. – 2005. – № 8. – С. 50-81.

 


Розміщено 10.02.2022
Вверх