Рідна мова поетична і пісенна (до Міжнародного дня рідної мови)

1


Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще.
Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу,
його історична пам’ять, найцінніше надбання віків,
мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття,
сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу

Олесь Гончар


21 лютого знаменна дата для представників всіх націй і народностей – Міжнародний день рідної мови.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Запроваджено цей день 30-ю сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО, як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні.

Починаючи з 21 лютого 2000 року, його відзначають і в Україні. Це значуще свято для представників 130 національностей, що проживають на теренах нашої держави, і які є носіями рідної мови. Мовні традиції й обряди,  мудрість та культуру кожного народу їхні представники зберігають і передають із покоління в покоління. А наша держава прагне створити належні умови для підтримки їхньої освіти, збереження власної етнічної самобутності.

Цей день є важливим у житті кожної свідомої людини, адже маємо ще раз собі усвідомлено нагадати, що ми, українці, є нащадками великої нації, носіями барвистої солов’їної мови.

Солов'їна, мелодійна, чарівна, співуча, барвиста, лагідна, витончена, материнська, народна... Всі ці слова про нашу рідну мову. Вона вміщує в собі весь світ, який, сповнений незвичайних почуттів та краси, дивує й захоплює багатством словника, безмежністю форм, милозвучністю.

Шановні користувачі! Святкування  Міжнародного дня рідної мови у нашій Бібліотеці вже стало традицією. І цьогоріч ми підготували для вас книжкову виставку «Ти рідна мово, чиста, як роса, цілюща й невичерпна, як криниця…», оформили стенд з віршами й цитатами відомих українських поетів та письменників «Рідна мова поетична і пісенна».

Також вашій увазі пропонується вітальний відеоролик «Мова кожного народу неповторна і своя».

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 21.02.2022
Вверх