З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ, НЕЗЛАМНІ УКРАЇНЦІ!

 

1

24 серпня – дата у новітній історії України, яку можна назвати найважливішою. Саме в цей день відбулася подія, про яку мріяли десятки поколінь українського народу впродовж багатьох століть – народилася незалежна Україна. Стверджуючись як самостійна, незалежна держава, наша країна пройшла величезний шлях від козацької держави часів Богдана Хмельницького до серпня 1991 року, коли Верховною Радою України було прийнято історичний документ виняткового значення для долі українського народу – «Акт проголошення незалежності України».

 Університетська родина горда тим, що Борис Мокін, ректор ВНТУ впродовж 1989 – 2010 рр., а нині професор університету з когорти тих, хто 31 рік тому, будучи народним депутатом Верховної Ради УРСР 12-го скликання, проголосував за незалежність України.

На честь цієї доленосної події встановили національне свято – День Незалежності України, яке щорічно відзначається 24 серпня. 

Це свято омріяне та виплекане багатьма поколіннями героїчних борців за волю і незалежність України. Процес становлення нової держави є нелегким і тривалим, він вимагає великих зусиль з боку як державних структур, так і громадськості. Активна участь українського народу у суспільному і політичному житті засвідчила глибокі зміни у національній самосвідомості, становлення української спільноти як політичної нації, що прагне свободи і демократії, соціальних і економічних перетворень.

Цього року ми відзначаємо державне свято під звуки сирен та вибухи снарядів. 31 річниця незалежності України стане нагадуванням усьому світу, як дорого коштує людська свобода. Сьогодні майбутнє України, як держави, залежить від кожного з нас, нашої націленості на боротьбу, патріотизму та наполегливої праці. Нас не зламає жоден ворог, бо наша сила – у нашій єдності!

Ми не здамося! Не опустимо рук! Нас не залякати! Україна – самостійна, вільна, неподільна держава. І буде такою завжди!  А сьогодні дякуємо ЗСУ за те, що боронять нашу землю, і працюємо далі на нашу спільну Перемогу!

Завітайте до університетської бібліотеки, ознайомтесь з різноманітними джерелами цієї тематики, що зібрані у наших фондах . Документи, спогади, ілюстративний матеріал відтворюють широку панораму політичних подій, якими наш народ йшов до незалежності своєї держави і бореться за неї сьогодні.



Розміщено 24.08.2022
Вверх