21 ЖОВТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ



акад.доброчесність 1Академічна доброчесність є способом змінити цей світ.

Але спочатку змініть університет, а вже потім – світ

 

Юнгсуп Кім,

учасник Конференції Міжнародного центру

академічної доброчесності

 

 






21 жовтня 2022 року наукова спільнота України вкотре приєднується до святкування Міжнародного дня академічної доброчесності.

Академічна доброчесність – це, насамперед, усвідомлення культури поведінки в академічному середовищі, чесність та відповідальність, розуміння всього освітнього процесу і повага до всіх, хто створює інтелектуальне, креативне та комфортне освітнє середовище.

Дійсно, для того, щоб настали глобальні зміни, завжди варто розпочинати насамперед із себе й виховувати порядного громадянина та справедливу людину в собі та у своєму середовищі.

Наш університет один з перших  долучився до проєкту «Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти – Academic IQ» , який має на меті підсилити спроможність освітньої системи на засадах і  принципах академічної доброчесності та якості освіти в Україні.  Проєкт упроваджується Американськими Радами з міжнародної освіти за сприяння Посольства США в Україні, Міністерства освіти і науки України та Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. 

акад.доброчесність

В Україні рушійною силою забезпечення якості вищої освіти є Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, яке нещодавно стало членом Міжнародного центру академічної доброчесності, що включає в себе культивування культури доброчесності в академічних спільнотах по всьому світу. Основні переконання ICAI зосереджені на шести фундаментальних цінностях академічної доброчесності: чесність, довіра, справедливість, повага, відповідальність і мужність.

Похвально, що Міжнародний центр академічної доброчесності у відповідь на російську агресію оголосив Заяву щодо  неспровокованого вторгнення Росії в Україну, в якій виявив солідарність з українським народом та українською академічною спільнотою, підтримавши лист Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти в Україні до Європейського простору вищої освіти з метою припинити будь-яку співпрацю з російськими вищими навчальними та науковими установами.

Сектор розвитку персоналу та практик академічної доброчесності в структурі Центру забезпечення якості освіти ВНТУ, має на меті популяризацію принципів академічної доброчесності та виконання наглядової/контролюючої функції.

Університетська бібліотека, як осередок доступу до інформаційних ресурсів й потоків, розповсюджує та пропагує серед своїх користувачів правила та чесноти академічної доброчесності та спонукає дотримуватися їх.

На бібліотечному сайті в  розділі «Академічна доброчесність» представлені нормативні документи, методичні, довідкові, інформаційні матеріали для проведення чесного та якісного навчання і дослідження, а також презентації на теми: «Академічна доброчесність у вищій освіті: мотивація, законодавча база, проєкти», «Академічне письмо: як писати доброчесно» та відеоролик «НТБ ВНТУ. Академічна доброчесність: мотивація, законодавча база, проєкти».

Фахівці бібліотеки проводять зі студентами заняття, де розглядаються засади академічної доброчесності, Кодекс честі ВНТУ, різновиди плагіату,  знайомлять з основами академічного письма, дотриманням норм законодавства про авторське право, видами бібліографічних посилань, правилами та особливостями їхнього складання і розміщування у документах.

Тож закликаємо кожного учасника навчального процесу дотримуватися засад академічної доброчесності не лише в Міжнародний день академічної доброчесності, а повсякчас!


Розміщено 21.10.2022
Вверх