10 березня - День Гімну України



10 березня - День Гімну України


Цього року Україна відзначатиме 150-ту річницю створення Гімну «Ще не вмерла Україна». Національний Гімн — це один з символів держави, відображення душі народу та його історії. Наш гімн не є виключенням.

Державним Гімном України є національний гімн на музику Михайла Вербицького (4 березня виповнюється 200 років від дня народження) та слова Павла Чубинського. Урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України.

Створення українського гімну бере початок з 1862 року, коли український етнограф, фольклорист та поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». Поширення цього вірша серед українофільських гуртків, щойно об’єднаних у Громаду, сталося миттєво. Патріотичний вірш не пройшов повз увагу й релігійних діячів того часу. Один з них, отець Михайло (Вербицький), будучи ще й знаним композитором свого часу, захопився віршем Павла Чубинського та написав музику до нього.

Вперше національний гімн з нотами був надрукований у 1865 році, а з 1917 року він почав використовуватись як державний гімн. У 1917-1920 рр. «Ще не вмерла Україна» як єдиний державний гімн законодавче не був закріплений, використовувалися й інші гімни. Протягом радянського періоду української історії Національний гімн офіційно було піддано забуттю.

6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний Гімн України», згідно з яким в якості Державного Гімну України було затверджено Національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами тільки першого куплета і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Усіх зацікавлених більш детальніше дізнатися про авторів, історію написання головного твору країни запрошуємо у відділ СГЛ ( кім 403, ГНК). Співробітники відділу нададуть усі документи, що стосуються даної теми. 

 

Державний Гімн України

 

Музика Михайла Вербицького

Слова Павла Чубинського

 

 

Ще не вмерли України ні слава, ні воля,

  Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.

 Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці,

 Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

 

Приспів:

 

Душу, тіло ми положим за нашу свободу

 І покажем, що ми, браття, козацького роду.

 


Розміщено 04.03.2015
Вверх