Вінницькому обласному осередку національної спілки письменників України – 45 років

 

 

До  народження спілки були причетні такі визнані тепер майстри слова, як Анатолій Бортняк, Ніна Гнатюк, Григорій Усач, Леонід Пастушенко, Дмитро Дереч. За участі обласної організації було засновано Всеукраїнські літературні премії ім. Михайла Коцюбинського та Степана Руданського. Нині організація нараховує не один десяток діючих літераторів.

  45 років тому перша на Поділлі письменницька організація у Вінниці створювалась не на порожньому духовному місці. Місію Степана Руданського, Марка Вовчка, Анатолія Свидницького, Михайла Коцюбинського, Миколи Трублаїні, Михайла Стельмаха й Василя Земляка тут продовжували як поважні, так і молоді, на той час, члени письменницької Спілки – фронтовики Дмитро Дереч, Микола Тарновський та Кирило Курашкевич, мученики фашистських і радянських концтаборів Іван Глинський та Микола Студецький, чолові молодої подільської літератури – Анатолій Бортняк, Леонід Пастушенко, Анатолій Звірик.

На Вінниччині – в надрах обласного літоб'єднання – у цей час дозрівало й потужне письменницьке поповнення: Микола Рябий, Григорій Усач, Ніна Гнатюк, Віктор Тимчук, Михайло Каменюк. Досі бентежить пам'ять фраза, якою Олесь Гончар благословив новостворену вінницьку письменницьку організацію і її керівництво: "Несходимі дороги життя перед вами, колеги. Ідіть по них слідами правди – і не загубитесь..."

На цих словах і народилась вінницька письменницька організація, першим керівником якої – відповідальним секретарем став Дмитро Дереч. Було обране у складі всього трьох осіб і перше бюро організації – Д. Дереч, А. Бортняк, Л. Пастушенко. З ініціативи Дереча запроваджено обмін творчими делегаціями Вінниччини і Кабардино-Балкарії, Липецької області. На новий рівень літературного і суспільно-громадського визнання вивів письменницьку організацію Анатолій Бортняк, який керував нею в 1974-1986 роках. Саме за його керівництва започатковано найголовніші літературно-мистецькі свята Вінниччини, більшість з яких існують і досі: "Суботи Михайла Коцюбинського", Дні сатири і гумору імені Степана Руданського в Калинівському районі, "Дружба народів – дружба літератур" на Немирівщині.

Наша бібліотека до 45- річчя з часу створення у Вінниці обласного осередку національної спілки письменників України  підготувала  книжкову виставку «Я ТІЛЬКИ ТАМ БАЖАЮ ЖИТИ І ТВОРИТИ, ДЕ ВИРОСЛА МОЯ ДУША», на якій представлені творчі доробки  членів Вінницького осередку національної спілки письменників України. ЗАПРОШУЄМО ДО ПЕРЕГЛЯДУ!


Розміщено 15.06.2015
Вверх