“Олег Антонов – людина неба”

 

7 лютого 1906 року народився Олег Костянтинович Антонов.

Це людина, чиє ім'я залишається з нами ось уже понад два десятиліття, що минули після його смерті. Роки не в силах стерти з пам'яті його незвичайно яскравий і привабливий образ.

«Видатний авіаційний конструктор», «неординарний керівник», «яскрава особистість», «людина з великої літери", "художник", "письменник", "спортсмен" – це не просто перерахування окремих сторін особистості Олега Костянтиновича, це епітети, які вражають нас своєю різноманітністю і в сукупності дають рідкісний приклад виключно насиченого життя.

Однак найважливішою стороною життя Антонова завжди залишалася авіація. Він створив 52 типи планерів і 22 типи літаків, у тому числі найбільші і вантажопідйомні в світі, віддав багато сил розробці десятків інших літальних апаратів, заснував оригінальну школу конструювання, виховав колектив гідних продовжувачів своєї справи.

 

Важливим надбанням колективу, який очолював Антонов, став Ан-22 «Антей», який ознаменував новий крок в літакобудуванні – він став першим в світі широкофюзеляжним літаком. За своїми розмірами літак перевершував все, що на той час було створено в світовій авіації. У Парижі на 26-му Міжнародному авіакосмічному салоні літак відразу ж опинився в центрі загальної уваги і став головною сенсацією.

Під керівництвом Олега Костянтиновича було вирішене і надзвичайно складне завдання – створення важкого дальнього транспортного літака Ан-124 «Руслан». Для цього Генеральний конструктор пішов на дуже сміливі для того часу технічні рішення. Зокрема, на літаку такого класу стрілоподібне крило суперкритичного профілю було застосовано вперше в світі.

 

«Руслан» став останнім літаком, створеним під безпосереднім керівництвом О. К. Антонова. Після його смерті задуми «Генерального» втілювали в життя вже його послідовники.

Олег Антонов був не тільки видатним конструктором, а й людиною особливого складу. Він отримав прекрасне виховання, мав свій стиль – своєрідний, витончений, впевнений, володів особливим шармом, що поєднує велику серйозність з м'якістю і природною витонченістю; в ньому об'єднувалися могутній розум і благородна душа.

Створенне Олегом Костянтиновичем КБ незмінно пов'язувалося з ім'ям свого засновника, залишаючись в повсякденній мові мільйонів людей просто "КБ Антонова ", тому що саме ім'я цієї людини назавжди увійшло в історію авіації і стало символічним.

Дізнатися більше про цікаві факти життя видатного авіаконструктора допоможе виставка “Його ім'я носять літаки” (до 110-річчя від дня народження О. К. Антонова, геніального авіаконструктора), яка оформлена на абонементі наукової літератури нашої бібліотеки (ГНК, к. 703).


Розміщено 09.02.2016
Вверх