31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

 

31 травня кожного року відзначається Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням, встановлений у 1987 р. Всесвітньою організацією охорони здоров’я. У цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. За даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) від вживання тютюну планета втрачає понад 5 млн. людей.

В Україні палить близько 11, 5 млн. жителів, з них – 9,1 млн. чоловіків та 2,5 млн. жінок. У відсотковому відношенні – 60% і 11,2% відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років – є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років. Всесвітній день без тютюну входить в систему всесвітніх і міжнародних днів ООН.

На сьогоднішній день вже прийнятий закон про заборону паління в громадських місцях Проте, оскільки спеціальні місця для паління на вулиці не позначені і заборонних табличок немає, досить складно визначити порушника. За даними експертів, тютюновий дим містить 4000 хімічних речовин, серед яких нікотин, який є однією з найсильніших отрут. Після проникнення цигаркового диму в легені нікотин потрапляє в мозок вже через сім секунд. Паління викликає підвищення частоти пульсу, концентрацію цукру в крові, сприяє легкій збудливості кори головного мозку, має розслаблюючу дію на периферичні м'язи. Такий вплив є причиною цілого ряду хронічних захворювань, провокує розвиток онкологічних, серцево-судинних недугів, захворювань органів дихання. Смертність від раку легенів у курців у 20 разів вище, ніж у некурящих. Любителі тютюну в 13 разів частіше страждають стенокардією і в 10 разів - виразкою шлунку. Відомо, що крапля нікотину вбиває коня. Для людини смертельною стає доза в 50-100 міліграм. За підрахунками медиків, при викурюванні в день 20-25 цигарок, за 30 років курець пропускає через свої легені 150-160 кгтютюну і не вмирає тільки тому, що вводить його невеликими дозами. Крім того, паління віднімає до 10% робочого часу.

В рамках відзначення Дня боротьби з тютюнопалінням у відділі СГЛ НТБ (кім.403,ГНК) організована книжкова виставка «Ти палиш – а світ задихається». Саме про вплив тютюнопаління на організм людини та про те,  як позбутися цієї шкідливої звички знайомлять відвідувачів матеріали виставки.


Тож запрошуємо на перегляд виставки і доброго всім здоров'я.


Розміщено 26.05.2016
Вверх