Україна відзначає День студента


В Україні святкуватимуть День студента. Насправді таке довгоочікуване і веселе молодіжне свято має зовсім не оптимістичну історію. Воно було започатковане 17 листопада 1946 р. на Всесвітньому конгресі студентів у Празі в пам'ять про розправу над чеськими студентами-патріотами.

28 жовтня 1939 р. в окупованій Чехословаччині празькі студенти і викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення держави. Однак, фашистські підрозділи розігнали збори. Під час бійки загинув студент медичного факультету Ян Оплетал.  У день його поховання (15 листопада) на вулиці вийшли сотні людей. Підсумком імпровізованої акції протесту став арешт десятків демонстрантів.

Вранці 17 листопада німецькі окупанти оточили гуртожитки і заарештували понад тисячу студентів. Всі вони були переправлені до концентраційного табору в Заксенхаузен. Дев'ять осіб есесівці стратили у тюремних стінах празького району Рузине. За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були зачинені.                                                                                                                    

На сьогодні Міжнародний день студентів є символічним днем ​​об'єднання студентської молоді з метою зміцнення ролі студентства в громадському та політичному житті своєї країни. У відділі СГЛ НТБ (кім.403, ГНК) до Міжнародного дня студентів підготовлено книжкову виставку «Україну будувати молоді».

 

Запрошуємо на перегляд!


Розміщено 14.11.2016
Вверх