2014 РІК ОГОЛОШЕНО РОКОМ ТАРАСА ГРИГОРОВИЧА ШЕВЧЕНКА


Указ Президента України від 11.04.2012 № 257/2012


Я так її, я так люблю
Мою Україну убогу,
Що прокляну святого Бога,
За неї душу погублю!
Тарас Шевченко


Слова, які змушують душу тремтіти... Мабуть, ніхто так не переживав, так не любив усім серцем свою Україну, як Тарас Шевченко.

Тарасові Шевченку — 200 років... На весь світ Шевченко відомий як геніальний український поет, письменник, художник, відчайдушний борець за права українського народу, чия творчість стала поштовхом до усвідомлення українцями себе як окремої нації. Тарас Шевченко був дуже різнобічною людиною. Окрім літературної та малярської діяльності, він також цікавився театром, мав власні погляди на розвиток театрального мистецтва, добре знав класичну та народну музику. А вже як він любив Україну та культуру свого рідного народу, навіть важко описати словами... Шевченко – це наша душа, мудрість, сила. Які б нещастя і муки не випадали на долю нашого народу, він вистоїть, якщо з ним буде Шевченко, його слово. Він завжди підтримував і підтримуватиме нас, додаватиме снаги. Тож нехай «Заповіт» Великого Кобзаря стане заповітом у справі збереження мови народу, звичаїв, пісень. Нехай вогонь його душі запалить у наших серцях іскру Віри, Надії, Любові до рідної землі, свого народу.

Віддаючи данину пам’яті славному синові України, працівниками відділу СГЛ організована тематична виставка «Геній. Пророк. Поет усіх часів».


Його весна довіку не зів’яне,
Його «Кобзар» нікому не спалить…

М. Рильський.

 


Розміщено 07.03.2014
Вверх