Ярослав Мудрий – видатний державний діяч Київської Русі

 

piccy.infoЙого часи, його порядки зісталися

на цілі століття потім взірцем, правилом,

основою для всяких розпоряджень, а вік його

князювання – світлою і щасливою добою.

Михайло Грушевський



 


Ярослав Володимирович (Мудрий) (бл. 978–1054 р.р.) – видатний державний діяч і полководець, Великий київський князь (1019–1054 р.р.), син князя Володимира Святославича і полоцької княжни Рогнеди.

За часів його князювання спостерігалося піднесення Давньоруської держави. Було розширено територію Київської Русі, укріплено кордони, встановлено контакти з багатьма європейськими країнами. Князь приділяв велике значення внутрішньому устрою держави: поширював християнство (літописці називали його «Богохранимим» та «Богомудрим»), засновував монастирі, будував храми та собори, розбудовував столицю, створив школу і, за літописними свідченнями, першу бібліотеку Київської Русі при Софіївському соборі. За часів Ярослава Мудрого було розпочато кодифікацію давньоруського права, результатом якої стало укладення так званої «Правди Ярослава», що становить найдавнішу частину кодексу законів, відомого як «Руська Правда». 37 років правління Ярослава Мудрого заклали міцний фундамент розвитку традицій державотворення на українських землях. Протягом цього часу Давньоруська держава зберігала свою могутність і міжнародний авторитет.

piccy.infoВже в сучасній Україні для нагородження громадян за видатні особисті заслуги перед українською державою в галузі державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету країни, розвитку економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров'я, за благодійну, гуманістичну та громадську діяльність встановлено високу державну нагороду – Орден князя Ярослава (1995 р.).piccy.infoЗ моменту заснування цей орден залишається одним з найвищих нагород України. В 2001 році Національною академією правових наук України та Національним університетом «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» була заснована Премія імені Ярослава Мудрого за визнання видатних заслуг науковців-правознавців та практиків-юристів в розбудові правової демократичної держави України.

До 1000-річчя з початку правління Ярослава Мудрого у відділі СГЛ НТБ (кім. 403, ГНК) розгорнуто книжкову виставку «В одній особі образ України», документи якої повідають про добу видатного державного діяча, полководця – Великого князя київського.


ЗАПРОШУЄМО НА ПЕРЕГЛЯД!



Розміщено 03.10.2019
Вверх